Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Η δημόσια εκπαίδευση στον 21ο αι στον Καναδά


Αυτό το άρθρο είναι η αυτόνομη συνέχεια από το "Καναδικό όραμα για την εκπαίδευση".
Ο κόσμος αλλάζει δραματικά.Στα επό μενα 10 χρόνια πίνακες,cds,θρανία,βαθμοί,προσωπικοί φοριαμοί(!)και κάρτες προόδου (για τα τελευταία "από τις ζωγραφιές μόνο" ξέρουμε, δεν είχαμε και ποτέ) θα αποτελούν μουσιακά είδη.Υπάρχουν μαθητές που πληκρτολογούν 60νλέξεις το λεπτό μέσω twitter,facebook και sms.
Οι δεξιότητες που διδάσκουμε σήμερα , σε 10 χρόνια θα είναι παρωχημένες. Τα 10 πιο καλοπληρωμένα σήμερα επαγγέλματα, δεν υπήρχαν καν το 2004. Οι σημερινοί απόφοιτοι θα αλλάξουν 10 με 15 καριέρες στη ζωή τους.
Εκπαίδευση σημαίνει προσαρμογή σ' έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Οι μ΄θοδοι διδασκαλίας πρέπει να συμβαδίζουν με τις αλλαγές.
Η μάθηση του 21ου αι. πρέπει να είναι επικεντρωμένη και προσωποποιημένη στις ανάγκες του κάθε μαθητή.Να παρέχει εμπειρίες και ευκαιρίες εφαρμογής της γνώσης.Να είανι προσβάσιμη 7/24/52 από παντού.
Σταματώ και κρατώ δύο "κουβέντες", ότι οι μαθητές για να αποφοιτήσουν θα κληθούν να προσφέρουν στην κοινότητα, καθώς και το ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε κάποια δημόσια σχολεία του Brunswick ήδη ( ό,τι συμβαίνει και στα εδώ σχολεία...) , και το βίντεο καλεί και τα υπόλοιπα σχολεία να συμμετέχουν.
Τρεις κύριους τομείς προωθούν το γλωσσικό, το μαθηματικό και τις φυσικές επιστήμες. Δημιουργικότητα, σχεδιασμός, καινοτομίες επιχειρηματικότητα, ηγετικές ικανότητες και αυτογνωσία αποτελούν τις αρχές της εκπαιδευτικής αλλαγής μέσα σε ένα περιβάλλον συνεργατικής μάθησης και τεχνολογικά πλούσιο. Και κλείνουν το βίντεο με το μήνυμα ( είναι εντυπωσιακό πόσο επικοινωνιακοί είναι... σε αντίθεση με άλλους) .
Η αλλαγή θα έρθει μέσα από τη δική σου -σας αφοσίωση, καινοτομία, συμμετοχή, αρχηγία.
H συμμετοχή σου-σας εγγυάται την αλλαγή , εγγυάται το μέλλον των μαθητών μας.

ΥΓ. Πάω να κρυφτώ κάπου να κλάψω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...