Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Memento

Τμήματα της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας  βασίζονται στην ανωνυμία. Όπως στην αλληγορία με το σπήλαιο του Πλάτωνα, ζούμε σε μια εικονική σπηλιά και η πραγματικότητα είναι σα μια σκιά σ έναν τοίχο φτιαγμένο από αριθμούς, καταχωρήσεις βάσεων δεδομένων και στατιστικών στοιχείων. Σερφάρουμε στο διαδίκτυο ανώνυμα, χρησιμοποιώντας άλλα ονόματα, περνάμε τις μέρες μας σε δωμάτια συζητήσεων ή  αποκτούμε φίλους στην άλλη άκρη του πλανήτη, αλλά αν το καλοσκεφτούμε τα ονόματα των γειτόνων μας δεν τα γνωρίζουμε! Είναι σαν να κάθεται ο καθένας μας στη δική του σπηλιά και να βλέπει την πραγματικότητα σαν σκιές που προβάλλονται πάνω σ έναν τοίχο.

Το memento  είναι ένα διαδραστικό βίντεο που δημιουργήθηκε από την Ulrike Gollner και τον  Jeldrik Schmuch σ ένα σεμιναριακό εργαστήριο  στη Μαδρίτη. Στόχος της εγκατάστασης είναι η αλληλεπίδραση  μεταξύ ανθρώπων και μηχανημάτων. 
Το επόμενο βήμα ήταν να δημιουργηθεί κάτι νεότερο που θα επέτρεπε να υπάρχει και χρονική  αλληλεπίδραση! Έτσι ο καθένας που επισκέπτεται το χώρο στον οποίο είναι στημένη η εγκατάσταση αφήνει ένα μικρό κομμάτι του στους επόμενους επισκέπτες, έστι απλά για να γνωρίζουν ότι "ήταν κι εκείνος εκεί". 
Το memento κλέβει  τη σκιά των ανθρώπων! Καθώς αλληλεπιδρά ο επισκέπτης ακούγεται και ήχος o οποίος παίρνει επίσης το σχήμα ! της σκιάς. Την ίδια ώρα οι σκιές των προηγούμενων επισκεπτών μπερδεύονται με αυτές των επόμενων σ ένα αέναο παιχνίδι....
η τεχνολογία με την οποία δημιουργήθηκε το memento είναι  C++/openFrameworks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...