Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Le Sacre du Printemps



Ο χορογράφος Klaus Obermaier , η χορεύτρια Julia Mach και οι Ars Electronica Futurelab ενσωμάτωσαν την τεχνολογία στο χορό. Ή όταν ο Στραβίνσκυ συνάντησε τον διαδραστικό στερεοσκοπικό χορό..... Le Sacre du Printemps
Στις συμβατικές παραστάσεις υπάρχει ένας χορογράφος και χορευτές. Σ αυτή τη συγκεκριμένη η δυνμαική και η δομή της μουσικής μετατρέπουν αμοιβαία την εικονική παρουσία της χορεύτριας και τα avatar της και έτσι δημιουργείται ένα είδος "μετα-χορογραφίας"
Στερεοσκοπικές προβολές δημιουργούν  ένα διευρημένο περιβάλλον που επιτρέπει στο κοινό να συμμετέχει πιο άμεσα, παρακολουθώντας από πολύ κοντά πια σε σχέση με μια παραδοσιακή παράσταση χορού.


 


Στερεοσκοπικές κάμερες και ένα πολύπλοκο σύστημα Η/Υ μεταφέρουν τη Julia Mαψη σ έναν εικονικό τρισδιάστατο κόσμο. Στρώματα χρόνου και οι ασυνήθιστη προοπτική αλληλοκαλύπτονται και πολλαπλασιάζονται επιτρέποντας μια νέα αντίληψη του σώματος και της ακολουθίας των κινήσεων.
Εικονικοί χώροι σε πραγματικό χρόνο  επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν με τη χορεύτρια. Το ανθρώπινο σώμα  βρίσκεται ανάμεσα στον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο.






Με 32 μικρόφωνα όλη η ορχήστρα αλληλεπιδρά και αυτή με τα τεκτενόμενα. Μουσικά μοτίβα, αυτόνομες φωνές και μουσικά όργανα επηρεάζουν τη φόρμα, την κίνηση και την πολυπλοκότητα της τρισδιάστατης προβολής του εικονικού χόρου αλλά και της χορεύτριας. Η μουσική δεν είναι πια το σημείο εκκίνησης αλλά η ολοκλήρωση της χορογραφίας.






Εικόνες και βίντεο στο site του Klaus Obermaier  και σ αυτό το βίντεο , από το 1:45 και μετά.!



1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...