Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

O “δυσπρόσιτος” μαυρόγυπας…

"Μόνον αν περπατήσεις μέχρι τη φωλιά του μπορείς να νιώσεις τον βιότοπο που επιλέγει ο Μαυρόγυπας να φωλιάσει. Αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι η πολύ απότομη πλαγιά, προκειμένου να απογειώνεται και να προσγειώνεται εύκολα. Και αν αυτή η πλαγιά διαθέτει και πολύ ώριμα δέντρα που μπορούν να στηρίξουν τη φωλιά στην κορυφή τους, τότε μιλάμε για ένα πολύ καλό μέρος για να φτιάξει την φωλιά του ένα ζευγάρι Μαυρόγυπων."
Διαβάζω στο ιστολόγιο της wwf Eλλάς καθώς και φέτος ομάδα της WWF ΕΛΛΑΣ "περπάτησε δασωμένες πλαγιές του δάσους Δαδιάς για να εντοπίσει τους «απρόσιτους» Μαυρόγυπες και να δακτυλιώσει τους νεοσσούς ηλικίας περίπου 40-45 ημερών."
Κάθε χρόνο η παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του Μαυρόγυπα και η δακτυλίωση των νεοσσών λαμβάνει χώρα από το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το τοπικό γραφείο Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Έβρου.
Σήμερα ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός του μαυρόγυπα στη Βαλκανική απαντάται στο ΕΠ Δαδιάς όπου το WWF Ελλάς εργάζεται για την επιβίωση του εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες. Αποτέλεσμα της παρουσίας του WWF στην περιοχή είναι ο πληθυσμός του μαυρόγυπα να έχει αυξηθεί από 25 μόλις άτομα το 1980, σε 90-100 την τελευταία πενταετία. Το ενθαρρυντικό δεν είναι μόνο ότι ο πληθυσμός του μαυρόγυπα αυξήθηκε την τελευταία πενταετία, αλλά και οι 600 και πλέον ενεργοί εθελοντές που προφσέρουν υπηρεσίες στην οργάνωση.
Πηγή: WWF Ελλάς και ιστολόγιο της WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...