Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ανθρωποι του κοσμου. Καθημερινες ανθρωπινες ιστοριες απο ολο τον πλανητη



Λιγο πριν την εβδομαδα δρασης για την Action Aid (4-10/5/2014) με φετινο θεμα τη διαφορετικοτητα, ανακαλυψα στο google+ feed τις φωτογραφιες του προτζεκτ του γαλλου σχεδιαστη Adrien Colombié με τιτλο "Ανθρωποι του κοσμου" (HUMANS OF THE WORLD). 


Λενε οτι "ολοι ειμαστε ιδιοι κατω απο το δερμα, απλα εχουμε διαφορετικες εμπειριες και αυτο ειναι που μας κανει μοναδικους". Ολοι μας συνδεομαστε με μια γεφυρα με καποιον αλλο στον πλανητη. Κοιτωντας απο μακρια ειμαστε ολοι νεοι, γηραιοι, εγχρωμοι, λευκοι, φτωχοι ή πλουσιοι. Αν κοιταξεις πιο προσεκτικα καποιοι μοιαζουμε με συννεφα, καποιοι με πετρες, ειμαστε ολοι μοναδικοι μεσα στη διαφορετικοτητα μας, εχουμε περισσοτερα να μας ενωνουν απ οσα μας χωριζουν.




Ο Adrien Colombié θα ξεκινησει ενα ταξιδι στον κοσμο με εναν και μοναδικο σκοπο. Παιρνοντας μια συνεντευξη απο ενα προσωπο καθε μερα για 365 ημερες, να γνωρισει διαφορετικους ανθρωπους και να συλλεξει τις ιστοριες τους με τη μορφη φωτογραφιων, σημειωσεων, χαρτων και δακτυλικων αποτυπωματων. 


Το πιο δημιουργικο κομματι του προτζεκτ ειναι ακριβως τα δακτυλικα αποτυπωματα, τα οποια θα ειναι οι προσωπικες υπογραφες ολων οσοι μοιραστουν τις ιστοριες τους μαζι του. 

Μια απο τις πρωτες ερωτησεις του θα ειναι "Τι κανεις με την ελευθερια σου;" - "Πώς χαιρεσαι την ελευθερια σου;"
(Αληθεια, ας αφιερωσουμε ενα λεπτο να σκεφτουμε κι εμεις μια απαντηση)




Mια εικονα της ζωης ανθρωπων που επιλεγησαν κατα τυχη. Τι κανουν, τι εχουν κανει, τι σκεφτονται, ποιον αγαπανε, τι μισουν, τι ονειρευονται. Με λιγα λογια ποσο ανθρωπινοι ειναι. Ερωτησεις που αποκαλυπτουν την ανθρωπινη πλευρα μεσα μας.


 


 Οι 50 πιο ενδιαφερουσες ιστοριες θα αποτελεσουν το υλικο στο βιβλιο που θα εκδοθει με τιτλο  "Ανθρωποι του κοσμου" (HUMANS OF THE WORLD). 






Λατρης της περιπετειας, δημοσιογραφος, καλλιτεχνης. Ενας εξερευνητης καλλιτεχνης που μεσα απο την ανθρωπολογικη ερευνα προσπαθει να κατανοησει και να περιγραψει την ανθρωπινη ζωη στον πλανητη με τα ιδια τα λογια των πρωταγωνιστων, των ανθρωπων που κατοικουν σε αυτη τη γωνια του γαλαξια μας.


υγ

Δεν μπορω να μην θυμηθω την εκπληκτικη εκθεση που φιλοξενηθηκε στη Στεγη Γραμματων και Τεχνων στην αρχη της χρονιας με τον τιτλο "Βλεμματα" του Κριστιαν Μπολτανσκι, σχεδον ανακαλυπτοντας με δεος οτι το μονο τελικα που μας χωριζει ως ανθρωπινα οντα ειναι το βλεμμα και το δακτυλικο μας αποτυπωμα. Αλλα για αυτο ετοιμαζεται ετερο κειμενο/αναφορα καθως αποφασισα οτι πολυ καιρο εχασα (...) και ειναι καιρος να επιστρεψω, βαζοντας οχι μονο τις τελειες που πρεπει αλλα και τις παυλες.... 
αντε και καλη ανοιξη..."πχια", που λεει και ο Δημος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...