Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ημέρα χωρίς παπούτσια

 

Μία... Ηµέρα Χωρίς Παπούτσια

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παγκόσµια εκδήλωση για τα παιδιά των φτωχών χωρών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

«Περπατάµε εµείς ξυπόλητοι, για να µη χρειαστεί να περπατούν χωρίς παπούτσια τα παιδιά σε φτωχές χώρες», έλεγαν χθες πολίτες, οι οποίοι περπάτησαν στην Πλατεία Κολωνακίου ξυπόλητοι. Και δεν ήταν οι µόνοι, καθώς στις περισσότερες µεγαλουπόλεις άνθρωποι κάθε ηλικίας περπατούσαν στους δρόµους χωρίς παπούτσια. Η εκδήλωση One Day Without Shoes είναι ένα παγκόσµιο γεγονός που έχει σκοπό να ενηµερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσµο για τη σηµασία των παπουτσιών στη βελτίωση της ζωής των φτωχών παιδιών. Η εκδήλωση άρχισε το 2009 και το 2010 περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσµο βγήκαν στους δρόµους χωρίς παπούτσια, ενώ πάνω από 1.700 εκδηλώσεις πραγµατοποιήθηκαν στις µεγάλες πόλεις του κόσµου. 

Απλοί άνθρωποι αλλά και διασηµότητες, όπως οι ηθοποιοί Σαρλίζ Θερόν και Ντέµι Μουρ, πήραν µέρος στις εκδηλώσεις. Φέτος, στην εκστρατεία ενηµέρωσης πρωτοστάτησε και η ελληνικής καταγωγής βασίλισσα του Ιντερνετ Αριάννα Στασινοπούλου - Χάφινγκτον, η οποία παρουσιάστηκε σε βίντεο ξυπόλητη. 

Εκτιµάται πως περίπου ένα εκατοµµύριο άνθρωποι θα λάβουν µέρος στις εκδηλώσεις που θα πραγµατοποιηθούν φέτος στις περισσότερες πόλεις της Αµερικής, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τον Καναδά. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αµερικανό ιδρυτή της εταιρείας TOMS Shoes Inc, Μπλέικ Μαϊκόσκι, ο οποίος το 2006 σε ταξίδι του στην Αργεντινή συνειδητοποίησε ότι για τα παιδιά που ζούσαν εκεί τα παπούτσια ήταν µία πολυτέλεια. 

Στη χώρα µας, η Ηµέρα Χωρίς Παπούτσια γίνεται για πρώτη φορά. Περισσότεροι από 60 ήταν αυτοί που βρέθηκαν στις 6 το απόγευµα στην Πλατεία Κολωνακίου, µε σκοπό να περπατήσουν ξυπόλητοι. Με τη συνοδεία µουσικής µπάντας έκαναν τον γύρο της πλατείας µε... γυµνά πόδια. Η εκδήλωση ήταν από την αρχή ανοιχτή σε όποιον ήθελε να δείξει την ευαισθησία του για την εν λόγω ανάγκη που έχουν τα φτωχά παιδιά σε όλο τον κόσµο. 

«Με το να βγάλουµε τα δικά µας παπούτσια ευαισθητοποιούµε τους άλλους σχετικά µε τον αντίκτυπο που µπορεί να έχει ένα ζευγάρι παπούτσια στη ζωή ενός παιδιού. Οι άνθρωποι διοργανώνουν εκδηλώσεις χωρίς να φορούν παπούτσια και ενηµερώνουν τον κόσµο για ποιο λόγο τα παπούτσια είναι σηµαντικά για ένα καλύτερο αύριο. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα, µεγάλη ή µικρή, η οποία µπορεί να διαρκεί για µερικά λεπτά ή µια ολόκληρη ηµέρα. Πάρτι χωρίς παπούτσια, περίπατοι στην πόλη χωρίς παπούτσια, γεύµα χωρίς παπούτσια, συνάντηση στο γραφείο χωρίς παπούτσια, συνάντηση για τσάι χωρίς παπούτσια», λέει στα «ΝΕΑ» οΠαµίνος Κυρκίνης, ένας εκ των αντιπροσώπων της εταιρείας στην Ελλάδα. Για την Αναστασία Σγουµποπούλου, τα παπούτσια ήταν κάτι δεδοµένο. 

«Κι οµως τελικά δενείναι για όλο τον κόσµο. Συµµετέχοντας σεαυτή την κίνηση δίνουµε ένα µήνυµα. Πάντως, υπήρχαν φίλοι και γνωστοί, οι οποίοι ακούγοντας τη δράση αυτή, ήταν διστακτικοί για το πώς θα περπατήσουν στον δρόµο ξυπόλητοι, µιας και είναι κάτι εντελώς ασυνήθιστο στην πόλη». 

Περισσότεροι από 60 Αθηναίοι περπάτησαν ξυπόλητοι χθες στο Κολωνάκι
«Με κάθε ζευγάρι
που πουλούσαµε, η εταιρεία δώριζε ένα καινούργιο. Ετσι βγάλαµε το σλόγκαν “Αγόρασε ένα ζευγάρι παπούτσια, βοήθησε ένα παιδί”», λέει ο Μπλέικ Μαϊκόσκι

Εταιρεία µε φιλανθρωπικό χαρακτήρα

Το ταξίδι στην Αργεντινή έκανε τον Μπλέικ Μαϊκόσκι να ιδρύσει εταιρεία µε παπούτσια η οποία θα στήριζε τη λειτουργία της σε φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Από το 2006 µέχρι σήµερα έχει χαρίσει χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια σε παιδιά της Αργεντινής, της Νότιας Αφρικής, της Αιθιοπία, της Αϊτής ακόµη και των ΗΠΑ. Πολύ γρήγορα τόσο το προϊόν όσο και η αποστολή του έγιναν µόδα. Απλοί άνθρωποι αλλά και διασηµότητες του Χόλιγουντ, µεταξύ των οποίων η Τζούλια Ρόµπερτς, η Ντέµι Μουρ, ο Ματ Ντέιµον, αγκάλιασαν την προσπάθεια.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...