Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Κόκκινο φεγγάρι

Screen_shot_2011-12-10_at_4
4.15 μμ 

Αν κάποιος στεκόταν στην κατά τα άλλα αφιλόξενη Σελήνη θα έβλεπε τη Γη να καλύπτει τον Ήλιο. Θα έβλεπε ακόμη ένα κόκκινο δαχτυλίδι γύρω από τη Γη. Είναι όλες οι ανατολές και τα ηλιοβασιλέματά της  που χρωματίζουν κόκκινη τη γήινη ατμόσφαιρα. Καθώς το κόκκινο εναι το μόνο χρώμα που υπάρχει αυτή την ώρα  στο διάστημα, κάποιος που στέκεται στη Γη βλέπει τη Σελήνη βαμμένη κόκκινη. 

Αυτό που βλέπουμε είναι η ίδια μας η εικόνα, ο καθρέφτης μας. Μας αποκαλύπτει τι συμβαίνει στη Γη...... Επιστημονικά αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ελέγξουμε τα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης ή ηφαιστιακές εκρήξεις. 

Screen_shot_2011-12-10_at_5
5.07 μμ

Μία έκλειψη Σελήνης συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου και μόνον όταν η Σελήνη τύχει να περάσει μέσα από τη σκιά που ρίχνει η Γη στο διάστημα, αφού οι Σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν ο δορυφόρος μας, στην τροχιά του γύρω από την Γη, μπαίνει στην περιοχή της γήινης σκιάς. Η σημερινή είναι η τελευταία ολική έκλειψη της Σελήνης ως το 2014.

Στις σεληνιακές εκλείψεις διακρίνει κανείς εύκολα το σχήμα της σκιάς της Γης πάνω στη Σελήνη γεγονός που φανέρωσε στους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους το σφαιρικό σχήμα του πλανήτη μας. 

 Φωτογραφίες από  slooh 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...