Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τα όρια της πόλης



Τα εσωτερικά και εξωτερικά, φυσικά και τεχνητά, υλικά και άυλα, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, όρια της πόλης.  Οι πόλεις πάντοτε είχαν όρια: τα τείχη τους τις χώριζαν από την φυσική τους ενδοχώρα, εσωτερικά χωρίζονταν σε περιοχές υψηλής υγιεινής για πλούσιους και σε μολυσμένες περιοχές υψηλής πυκνοκατοίκησης για τους φτωχούς.
 Στη σύγχρονη διάχυτη μητρόπολη, την πόλη των δικτύων και της ψηφιακής τεχνολογίας, των πολλών εθνοτήτων και πολιτισμών, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της περιχαρακωμένης ‘ασφάλειας’ η έννοια του ορίου τίθεται με νέους όρους και υλοποιείται σε νέες αστικές μορφές.   Το όριο ανάμεσα στο τέλος της πόλης και την αρχή της φύσης είναι πλέον δυσδιάκριτο.
Ποια είναι τα όρια στη σύγχρονη  πόλη;  Τα έντονα προβλήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής υποβάθμισης , η  πολυπολιτισμική ταυτότητά της που διαστρεβλώνεται,  η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου;  Τα κοινωνικά/πολιτισμικά όρια, οι διαφορετικές ταυτότητες, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η τοπική αγορά , το πολυεθνικό εμπορικό κέντρο;






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...