Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Τα βιβλία Δημοτικού και Γυμνασίου σε μορφή Word

Για άλλη μια φορά μ έσωσε! Κυριε Ars Longa Vita Brevis  ένα μεγάλο ευχαριστώ. Το διάβασα πριν απο καιρό, χάρηκα και τώρα το που χρειάστηκα... voila. Από τη δημοσίευση "Τα βιβλία του δημοτικού σε μορφή Word".
"Στο ΠΙ όμως στη σελίδα του Τμήματος Ειδικής Αγωγής διάβασα με ενδιαφέρον την παρακάτω ανακοίνωση:
Το Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας (Ο.Ε.έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική μορφή των εγχειριδίων Δημοτικού και Γυμνασίου, κατάσταση των οποίων εμφανίζεται παρακάτω.
Η Ο.Ε. χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και, από τα ηλεκτρονικά διδακτικά βιβλία των βλεπόντων μαθητών, δημιουργεί νέα βιβλία, με μεγεθυσμένους χαρακτήρες (σε μεγέθη από 18 έως 38 στιγμές), προσβάσιμα στους μαθητές με μειωμένη όραση (μ.ό.) (Χρησιμοποιούνται επίσης και οι όροι «Μαθητές με χαμηλή όραση»,  «Μερικώς βλέποντες» ή «Αμβλύωπες μαθητές»).
Στο προσαρμοσμένο υλικό χρησιμοποιούνται σε έντονη κυρίως μορφή (bold) γραμματοσειρές Sans Serif, των οποίων οι χαρακτήρες είναι ευδιάκριτοι από τους μαθητές με μ.ό., όπως Arial, Verdana, Tahoma κ.λπ. Η μεγέθυνση της γραμματοσειράς συνεπάγεται αύξηση του όγκου του υλικού. Γι’ αυτό κάθε παραγόμενο βιβλίο, για να είναι εύχρηστο, χωρίζεται κατά την προσαρμογή του σε τόμους των 120-150 σελίδων. Για κάθε μαθητή με μ.ό. καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το υλικό που παράγεται να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προσαρμοσμένο στις δυνατότητές του. Έτσι, τα διδακτικά βιβλία καθενός μαθητή με μ.ό. περιλαμβάνονται σε 30-50 ή και περισσότερους τέτοιους τόμους…
Αν έχετε μαθητές με μειωμένη όραση υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσουν τα σχολικά εγχειρίδια σε ειδική εκτύπωση από το ΠΙ.
Επίσης υπάρχουν αναρτημένα όλα ή σχεδόν όλα τα σχολικά εγχειρίδια σε επεξεργάσιμη μορφή Word. Αν χρειάζεστε για να αξιοποιήσετε στη διδασκαλία σας μέρος των βιβλίων δεν έχετε παρά να κατεβάσετε τους αντίστοιχους τίτλους των βιβλίων και να τους επεξεργαστείτε. Για τους φιλολόγους και για το πολυτονικό σύστημα σας παρέχονται πολυτονικές γραμματοσειρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...