Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΑΠΘ στις 6, 7 και 8 Οκτωβρίου 2010

Κατά τα άλλα ..... σε όποιον/ όποια γιορτάζει σήμερα : Να χαίρεται, χρόνια του/της πολλά....
 Αυτό που με ενοχλεί ως εκπαιδευτικό είναι να υποτιμούν τη νοημοσύνη μου, αυτή η τακτική "να σε κάψω  ... Μπάμπη, να σ' αλείψω μέλι", καθώς και η  επικίνδυνη ομαδοποίηση για να μην πω "τσουβαλοποίηση" . Δε χρειάζομαι γυαλιστερές και εύηχες εκφράσεις , χρειάζομαι σοβαρότητα, συνέπεια και σταθερότητα. Όσο για το όραμα... αυτό θα το αναζητήσω στους/στις συναδέλφους....
Τα πρώτα συννεφα του φθινοπώρου φάνηκαν. Ήδη το ΠΤΔΕ ξεκινάει την πανεπιστημιακή χρονιά  με "κομμένα τα φτερά" στο όνομα του "ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του".
Μετά από απόφαση  της Γενικής Συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Α.Π.Θ. , κατά το τριήμερο 6, 7, 8 Οκτωβρίου  , θα ανασταλούν τα μαθήματα και στο ΠΤΔΕ αλλά και στο  Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ).
Η Παιδαγωγική Σχολή θα παραμείνει ανοικτή καθώς θα υπάρξουν παραστάσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις και συζητήσεις.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της  Κοσμητόρισσας της Παιδαγωγικής Σχολής, ΑΠΘ κας Δήμητρας Κογκίδου στην οποία εξηγούνται και οι λόγοι που οδήγησαν σ' αυτη την απόφαση.
Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.
 Το Τμήμα μας αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία απειλούν την στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία του. Η απόσπαση, μέχρι σήμερα, ελάχιστων εκπαιδευτικών στο Τμήμα
1) καθιστά αδύνατη την ποιοτική πρακτική άσκηση 1.000 φοιτητών και φοιτητριών μας, αφού 4 (τέσσερις!) εκπαιδευτικοί καλούνται να καθοδηγήσουν την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διδασκαλιών τους στα δημοτικά σχολεία
2) ματαιώνει τη λειτουργία εργαστηρίων υπολογιστών και φυσικών επιστημών τα οποία θα ερημώσουν, πράγμα που δεν συνιστά μόνο περιορισμό της μόρφωσης των αυριανών δασκάλων, αλλά και τεράστια οικονομική σπατάλη, γιατί τεχνολογικός εξοπλισμός δεκάδων χιλιάδων ευρώ μένει αναξιοποίητος
3) καταργεί την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε ανάπηρους φοιτητές και ανάπηρες φοιτήτριες, αφού αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στελέχωναν το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής
Αυτή η πρωτοφανής αντιμετώπιση των σπουδών των μελλοντικών δασκάλων από το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.
Όπως δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο το γεγονός ότι εξαναγκαζόμαστε κάθε χρόνο να παρακαλούμε άλλες Σχολές να μας δανείσουν αίθουσες για να κάνουμε μαθήματα.
Όπως δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο το γεγονός ότι έχουμε μόλις 30 (τριάντα!) διδάσκοντες για να εκπαιδεύσουμε 2.000 ενεργούς φοιτητές.
 Θέλουμε το Παιδαγωγικό Τμήμα να παράγει πραγματικούς δασκάλους και δασκάλες που θα αξίζουν τον τίτλο αυτόν. Θέλουμε δασκάλους και δασκάλες επιστήμονες που θα μπορούν να μορφώνουν όλα τα παιδιά.
 Γι’ αυτό χρειαζόμαστε άμεσα την απόσπαση επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή των πτερύγων του κτιρίου. Γι’ αυτό ζητούμε νέες θέσεις διδασκόντων.
 Η παροχή όλων των αναγκαίων πόρων για την εκπαίδευση των φοιτητών μας από την πολιτεία δεν είναι προνόμιο ή χάρη. Αποτελεί στοιχειώδη συνταγματική υποχρέωσή της.
 Ως πρώτο δείγμα διαμαρτυρίας, στο Παιδαγωγικό Τμήμα δεν θα γίνουν μαθήματα στις 6, 7 και 8 Οκτωβρίου. Θα δώσουμε συνεντεύξη τύπου, θα κάνουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις και συζητήσεις. Το μάθημα που θα διδαχτούμε και θα διδάξουμε θα έχει στο κέντρο του, για ακόμη μια φορά, τον αγώνα για μια γνήσια, ανθρωπιστική, πολύπλευρη παιδεία.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...