Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Μακάρι να μη μείνουμε μόνο σ' αυτό...



Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είδε 32 έθνη να ανταγωνίζονται για ένα τρόπαιο, αλλά είδε επίσης 234 προσωπικότητες και superstars του ποδοσφαίρου από όλα τα κράτη που συμμετείχαν και 14 εκατομμύρια άτομα από 191 χώρες, όλους ενωμένους πίσω από έναν στόχο: εκπαίδευση για κάθε παιδί στο κόσμο.

Μια συνοπτική εικόνα από τις παρεμβάσεις που έγιναν:

* Ενορχήστρωθηκε πρώτη συνόδος κορυφής ηγετών κατά τη διάρκεια μιας πολύ σημαντικής αθλητικής εκδήλωσης, η οποία είδε τα μηνύματά των υποστηρικτών της να παραδίδονται απευθείας στους ηγέτες του κόσμου (με τη μορφή κίτρινης κάρτας), οι οποίοι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στα σχολεία μέχρι το 2015.

* Έγινε η μεγαλύτερη έως τώρα εκστρατεία στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με 14 εκατομμύρια οπαδούς, πάνω από εκατό χιλιάδες "εκπαίδευτικές" Κίτρινες Κάρτες που στάλθηκαν στους ηγέτες του κόσμου, 250.000 αυτοκόλλητα αυτοκινήτου και 13.000 συσκευασίες κιμωλίας που χρησιμοποιήθηκαν για να γραφτεί το μήνυμά "Εκπαίδευση για όλους" στους δρόμους.

* Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1 εκατομμύριο υποστηρικτές την εβδομάδα συντάθηκαν στο 1 GOAL.

* Τεράστια ήταν η παγκόσμια κάλυψη των τηλεοπτικών μέσων για την εκστρατεία, από το BBC στη Βρετανία ως το ABC στην Αμερική και το SABC στη Νότια Αφρική αλλά και τα δίκτυα σε όλο τον πλανήτη.

* Έγιναν ταυτόχρονες εκδηλώσεις ανά την υφήλιο, με δραστηριότητες που εκτείνονται από εργαστήρια στην Καμπότζη μέχρι έναν ποδοσφαιρικό αγώνα κατά των πολιτικών στη Γερμανία.


Ο σκοπός της εκστρατείας ήταν μέσω του Μουντιάλ να οικοδομηθεί ένα πρωτοφανές "κίνημα" ανθρώπων δεσμευμένων στην επίτευξη του στόχου Εκπαίδευση για Όλους. Τώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο τελείωσε, η πραγματική δουλειά αρχίζει.
Τώρα τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Σεπτέμβριο. Είναι η επόμενη φορά που οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν για να συζητήσουν για την εκπαίδευση, αυτή τη φορά σε συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μια ακόμη οργάνωση; Άλλη μία καμπάνια; Στον υποτιθέμενο "αναπτυγμένο κόσμο" παλεύουμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα και για να κρατηθούν "εργασιακά ενεργές" γυναίκες 48 χρονών. Την ίδια στιγμή στον "τρίτο" κόσμο παλεύουν με "ανεμόμυλους" προσπαθώντας να προσφέρουν τις απαραίτητες βασικές δεξιότητες γραφής/ανάγνωσης/αρίθμησης σε παιδιά που δεν έχουν τα βασικά της διαβίωσης εξασφαλισμένα. Τουλάχιστον γινόμαστε κοινωνικά δραστήριοι και καθώς μεταφέραμε την εκστρατεία στις τάξεις, έμαθαν τα παιδιά μας ότι υπάρχουν μαθητές που περπατάνε 10χμ για να πάνε στο σχολείο και ίσως εκτιμήσαν όλα όσα τους προσφέρονται χωρίς καν να παλέψουν για αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...